تمرین 5 (تخصصی) تنفس منظم و جداسازی فکر از واقعیت
سلام و عرض ادب خدمت همراهان گرامی دکتر پورنیکدست با یکی از آموزشهای زیرمجموعه تمارین ذهن آگاهی با عنوان تنفس منظم و جداسازی فکر از واقعیت در خدمت شما هستیم!
این تکنیک به ما یاد خواهد داد که افکار ما به معنای واقعیت های زندگی ما و یا حتی توصیفی دقیق از خود ما نیستند!
این تکنیک به ما یاد خواهد داد در صورتی که به افکار بیش بها ندهیم و بر اساس آنها عمل نکنیم در حقیقت هیچ چیز نیستند!
تنفس بهترین و صمیمی ترین و وفادارترین دوست من!!!
در بدترین شرایط غیر قابل کنترل تنها شرایط قابل کنترل تنفس شماست؛ دوستی وفادار که لحظه ای شما رو تنها نمیذاره؛ همیشه در دسترس است و دوستی که در صورت تمرین مداوم از سرطان تا اضطراب و … را به زانو در می آورد!!!
شاید به همین دلیل است قرنها، مردم از تنفس به عنوان وسیله ای برای مراقبه استفاده می کردند. تنفس در حال حاضر اتفاق می افتد، بنابراین تمرکز توجه بر آن می تواند به فرد کمک کند تا گذشته و آینده را رها کند؛ همیشه به عنوان یک وسیله برای تمرکز در دسترس فرد است و همچون تخلیه کانالی است که با افکار نشخوارشونده پر شده اند!!!
تنفس عمیق؛ صحیح؛ یا همان شکمی-دیافراگمی :
از بینی دمی عمیق از بخش شکمی و دیافراگمی…
یک مکث کوتاه و حدودا 5 ثانیه ای…
و از دهان بازدم شدید و تخلیه تمام هوا بصورت فوت کردن…
و مکث دوم قبل از دم بعدی باز هم به مدت حدودا 5 ثانیه…
نیاز نیست این فرآیند خیلی دقیق یا پرفشار باشد؛ فقط کافیه روان و همچون موجهای دریا نفس بکشید و حالات هیجانی و نفس نفس و همراه با فشار رو نداشته باشیم…..
کافیه حداقل 30 و حداکثر 50 مرتبه این تنفس رو ادامه بدید. لازم نیست عجله و تلاش کنید برای تنفس بعدی؛ بعد از مکث خود تنفس به شما هشدار تنفس بعدی رو میده!!!
زمان انجام تنفس به یک تخته وایت برد توجه کنید؛ و شماره هر تنفس را به صورت ذهنی و خیالی روی آن بنویسید؛ اگر عدد رو فراموش کردید اصلا نگران نباشید و از هر عددی که در ذهن داشتید دوباره شروع کنید…
همین طور برای داشتن تمرکز میتوانید به جای تمرکز بر تخته وایت برد بر روی بالا و پایین رفتن عضلات شکم و یا حتی مسیر هوا متمرکز باشید!
اگر زمان تمرین فکری و صدا و یا عامل حواسپرتی اومد (مثلا این فکر که همه اینا چرتا پرته) اصلا به فکرها توجه نکنید (فقط نگاهشون کنید بدون پردازش یا قضاوت اضافه و یا سعی در کنترل) و دوباره به وایت برد توجه کرده و تمرین را ادامه دهید…
هدف نهایی اینه که توجه شما بین تنفس؛ افکار مزاحمی که به ذهن می آید و تخته وایت برد تقسیم بشه…
توجه داشته باشید این تمارین به مرور زمان حتی فعالیت امواج مغزی را هماهنگ میکنه!
در گام بعدی تمرین چشمهای خود را باز کنید و به لیست تمامی افکار نگران کننده ای که در طول روز داشته اید و بر روی برگه کوچکی یادداشت کرده اید به مدت چند دقیقه نگاهی بیندازید!
چشمان خود را مجددا ببندید و هر فکری که در ذهنتان می آید را همچون لیبلی بر یکی از استعاره هایی که در ادامه می آید تماشا کنید؛ فکرهایی که به ذهن شما می آید میتواند از لیستی که داشته اید و یا کاملا بیربط باشد!
-در پارکی رو به اسمان دراز کشیده اید، افکار را نگاه کنید چون ابرهایی در آسمان که از یک سمت نگاهتان می آیند و از سمت دیگر خارج میشوند
-کنار رودخانه ای نشسته اید افکار را نگاه کنید چون برچسبی چسبیده بر روی برگهایی که در این رودخانه غوطه ورند و باز اگر پردازش و سوال و جواب اضافه راجع بهشان نپرسید خودشان می آیند و خودشان هم میروند!
-کنار صندلی راننده در اتوبانی در حال حرکتید و از پنجره بیرون را نگاه میکنید افکار چون تبلیغات بر روی بیلبوردهای اتوبانی حک میشوند و شما از کنار آنها عبور میکنید!
بله درست حدس زدید هر 3 این استعاره ها 3 پیغام مهم درباره افکار به ما میدهند :
1.افکار خودشان می آیند و خودشان هم میروند و به هیچ دستکاری یا تفکر بیشتری نیاز ندارند؛ به عبارت دیگر افکار نه دارای کارکرد مثبتند و نه کارکردی منفی!
2.افکار لزوما به معنای هویت یا شخصیت و یا حتی تمایلات ما نیستند، افکار از ما جدا هستند و گاها چون ابرها فاصله زیادی هم با خویشتن واقعی ما دارند!
3.اگر به افکار بهای اضافه ندهیم و اگر صرفا تماشاگر افکار باشیم، افکار هیچ قدرتی ندارند و به عبارتی هیچ غلطی نمیتوانند بکنند!
مراجعان عزیز دکتر پورنیکدست فراموش نفرمایید تمارین تخصصی را می بایست با راهنمایی یک درمانگر انجام دهید
کپی برداری از مطالب بدون ذکر منبع دارای پیگیرد حقوقی خواهد بود.